فهرست مطالب
حدود ۲۵ درصد از معادن شناخته شده کشور را معادن سنگهای ساختمانی تشکیل میدهند.
مهمترین معادن سنگ ایران
همانطور که میدانیم سلیقه افراد در جامعه در زمانهای مختلف گوناگون است این تنوع زیاد سبب میشود تا پاسخگویی بازار سریع تر شود و دامنه انتخاب مشتری افزایش یابد.
تنوع معادن شناخته شده در ایران به شرح زیر میباشد:
- سنگهای مرمریت ۵۴ درصد
- سنگهای گرانیت ۲۰ درصد
- سنگهای چینی ۱۵ درصد
- سنگهای تراورتن ۱۰ درصد
- سنگهای مرمر ۱ درصد
در این نوشتار به بررسی مهمترین معادن سنگ ایران در استان اصفهان، آذربایجان غربی، لرستان،فارس ، یزد و مرکزی میپردازیم.
استان اصفهان
این استان دارای مهمترین معادن سنگ ایران است و دارای ۸۹ معدن سنگ تراورتن میباشد که در بین استانهای کشور بالاترین تعداد معدن از این نوع سنگ را دارا میباشد.
از جمله مزیتهای سرمایه گذاری در صنعت سنگ اصفهان میتوان به دسترسی مناسب این استان به دیگر استانهای کشور و همچنین مدیران با تجربه آن اشارهکرد.
استان آذربایجان شرقی
این استان سالانه بیش از ۴۰۰۰ تن از انواع سنگهای ساختمانی را تولید می کند و سنگهای معادن آن دارای تنوع و کیفیت بالایی میباشند .
در این استان حدود ۴۴۰ معدن که دارای پروانه بهره برداری میباشند یافت میشود و به طور تقریبی یک دوم از این تعداد مربوط به معادن سنگ ساختمانی میباشد.
سنگ مرمر، مرمریت و گرانیت از جمله سنگهای استخراج شده از این استان میباشند.
آذرشهر مهمترین و معروفترین شهر استان آذربایجان شرقی در صنعت سنگ ساختمانی است که با دارا بودن تراورتنهای سرخ رنگ در جهان دارای شهرت میباشد .
شهرستان آذرشهر دارای ۴۰ معدن فعال میباشد و از این نظر یکی ازمراکز مهم تولید سنگ در کشور به شمار میآید همچنین سنگهای قرمز تراورتن در معدن سردارآباد این شهرستان تنها شرکت کانی سازی سنگ قرمز در جهان به شمار میرود .
استان لرستان
این استان حدود یک چهارم از منابع سنگ ساختمانی کشور را دارا میباشد لذا جزو استانهای مهم در صنایع سنگ ایران به شمار میرود.
معادن سنگهای مرمریت و چینی این استان حدود ۷۰ عدد میباشند و از این نظر دارای بیشترین تعداد معدن در میان استانهای کشور می باشد.
استان فارس
حدود ۱۵ درصد از سنگهای استخراج شده در استان فارس شامل سنگهای چینی و مرمریت میباشد.
۳۹۸ سنگبری فعال در استان فارس وجود دارد که به طور کلی حدود ۱۰ درصد از سنگبریهای کل کشور را به خود اختصاص میدهد همچنین این استان به دلیل کیفیت سنگی که ارائه میدهد حدود ۳۰ درصد از صادرات سنگ ساختمانی کل کشور را از آن خود کرده است.
استان یزد
سنگهای معادن این استان دارای تنوع بسیار زیادی میباشند و بیشتر معادن آنها مربوط به معادن سنگ گرانیت و مرمریت و چینی است.
سالانه حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن سنگ از معادن ایران استخراج میشود که استان یزد چیزی در حدود یک سوم این تولیدات را را در در زمینه استخراج سنگهای ساختمانی به خود اختصاص میدهد .
استان مرکزی
این استان بیشترین تعداد معادن سنگ ساختمانی فعال را با داشتن ۶۴ معدن سنگ تراورتن به خودش اختصاص داده است و در حال حاضربخش مورد توجهی از سنگ تراورتن مورد نیاز کشور را استان مرکزی تامین میکند و جزء مهمترین معادن سنگ ایران به شمار میرود .
شهرستان محلات به عنوان یکی از مهمترین منابع معادن سنگهای تراورتن در جهان دارای شهرت میباشد و دارای تنوع بسیار زیادی میباشد.