فهرست مطالب
جاهای دیدنی بندرعباس اسم رمز مکانهای تاریخی و پرطرفداری است که در منطقه جنوب ایران قرار دارند. شما میتوانید بهقصد حضور در این شهر حرکت کنید، اما در مسیر، دهها شهر و مکان دیدنی را هم ببینید که در این بخش از مقاله تعدادی از آنها را معرفی خواهیم کرد. اطراف این شهر پر است از جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی، غارهای طبیعی، قلعههای تاریخی و بافتی تاریخی که تماشای آن هر چشمی را شگفتزده خواهد کرد.
آبگرم گنو از معروفترین جاهای دیدنی بندرعباس
برای آغاز ماجراجویی در بندرعباس چه چیزی بهتر از حضور در آبگرم؟ عدهای معتقدند آبگرمها به دلیل خواص ویژهی معدنی، بسیاری از بیماریهای استخوانی، حرکتی و پوستی را درمان میکنند؛ اما اگر برای این مدعا دلیل علمی هم پیدا نشود؛ صرف رفع خستگی سفر میارزد تا به یکی از دو میلیون نفری بیپوندیم که سالانه به ۳۴ کیلومتری شمال بندرعباس میروند تا از جکوزی و وان انفرادی آبگرم گنو استفاده کنند.
در نظر داشته باشید که تنها پیشنهاد منطقه گنو برای شما آب گرم بیرون آمده از دل زمین نیست؛ بلکه پوشش گیاهی ویژه با زیره و پونه و آویشن؛ نخلستانهای باصفا، نهرهای بالا دست و آبشارهای پایین دست آبگرم در کنار پیست دورچرخه و درشکه سواری آمادهاند تا خاطرهای فراموش نشدنی برای بازدیدکنندگان فراهم آورند.
سفر به تاریخ در بین جاهای دیدنی بندرعباس
برای تجسم دوران باستانی بندرعباس، باید ۹۵ کیلومتر به شمال غربی شهر سفر کنیم. هم جاده و هم راهآهن در خدمت ما هستند تا به قلعه فین برویم و ببینیم مردم تاریخ گذشته چگونه روی بلندی قلعه میساختهاند تا در زمان حملات احتمالی دشمنان، بر آنها اشراف داشته باشند. دیدنی دوم ما در این نوشته، قلعه فین است که با شایستگی در فهرست جاهای دیدنی بندرعباس قرار گرفته است.
متاسفانه زلزله سال ۱۳۸۶ بخش قابل توجهی از قلعه فین بندرعباس را تخریب کرده اما هنوز هم میتوان دریافت که این ارگ به طور تقریبی ابعادی ۳۰۰ در ۲۰۰ متری داشته و درکنار آن برجهایی استوانهای شکل برای قرارگیری ادوات جنگی ساخته شده بودهاند. با مشاهده زیرساختهای امروزیتر در مسیر صعود نیز مشخص میشود در روزهای معاصر تاریخ، خانهای محلی از این قلعه استفاده میکردهاند. روی هم رفته اگر دوست دارید ساعاتی را در تونل زمان بندرعباس سپری کنید؛ قلعه فین انتخابی فوق العاده خواهد بود.
غار خرسین، نزدیک به بندر با آبوهوایی متفاوت
یکی از از جاذبه های گردشگری دیدنی اطراف بندرعباس غار خرسین است. معجزهای نمکی وسط کویر که بیشتر مرا یاد فیلم افسانه جومونگ و کوه نمک گوسان میاندازد. گنبدی نمکی و دیدنی که علاوهبر پوشش گیاهی بین سنگهای نمکی، غاری بزرگ دارد و درواقع موقعیتی همهچیز تمام است. غار خرسین محیط دیدنی و پوششی صیقلی و زیبایی دارد ولی حرکت در آن باید محتاطانه باشد. پوشش نمکی این غار ناپایدار و سست است پس اصلا با دل شیر به دل این غار نزنید و مراقب باشید زیباییش چشمان شما را سحر نکند.
این غار کنار روستای خرسین از شهرستان بندرعباس قرار دارد و درواقع فاصله چندانی تا خود شهر ندارد. برای تماشایش عزم جزم و خودرو که جزو بدیهیات است، باید بلد مسیر و وسایل حرفهای غارنوردی هم داشته باشید.
بناهای تاریخی بندرعباس
وقتی حرف از تاریخ و تاریخچه میشود قدیمیترین مناطق مربوط به شهرها کنار دریا هستند. یکی از این مناطق همین بندرعباس خودمان است که پیشینهاش به دوران داریوش و کوروش کبیر هم میرسد. بیجا نیست اگر از این شهر بهعنوان بندرگاه اصلی ایران باستان نام برد. طبیعتا در چنین منطقهای میتوان بقایا یا مکانهای باستانی و تاریخی را یافت که هنوز رنگوبوی قدیم داشته باشند. اگر دنبال مکانهای تاریخی گردشگری بندرعباس هستید این قسمت از چشمتان دور نماند.
محله باستانی سورو
وقتی حرف از محلههای باستانی میشود فکروذهن همه در بندرعباس به یک اسم ختم میشود، سورو. محله باستانی سورو، قسمت غربی محلهای با همین اسم در بندرعباس قرار دارد. محلهای دیدنی که هنوز محل جمعآوری سکههای باستانی دوران صفویه، قاجار و ساسانی است. طبق نظر محققان این محل مرکز حکومت در هرمزگان محسوب میشود. درواقع سورو محلهای باستانی بود که در آن ضرب سکه نسلبهنسل انجام شده است. گذشته این منطقه بافت گیاهی خاص هم داشته است که درختهایی مثل گز، کنار، کرت، گهور و خرگ را شامل میشود.
آدرس محله باستانی سورو روی گوگل مپ
حمام گله داری؛ از جاهای دیدنی بندرعبارس با تاریخ طویل
برخلاف آبگرم گنو، در حمام گله داری آبتنی نخواهید کرد؛ بلکه شاهد شاهکار دوره قاجاریه خواهید بود که برای مدتهای طولانی تنها محل استحمام مردم خلیج فارس بوده است. در آن سالها، شخصی به نام حاج شیخ احمد گله داری، حمامی میسازد و آن را وقف بهداشت عمومی میکند.
نحوه عملکرد این حمام که حالا به موزه تبدیل شده؛ فوق العاده جالب است و به همین دلیل در لیست سفر مجازی ما بین جاهای دیدنی بندرعباس قرار گرفته است. اسکلت حمام از مصالح دریایی کار شده تا در برابر رطوبت دوام بالایی داشته باشد و آب خزینه آن به طور پیوسته توسط یک راه مالرو از برکه و چشمههای اطراف تامین میشده است.
معماری زیبای سقف که گنبدی شکل کارشده تا علاوه بر انجام تهویه نور را به داخل هدایت کند به همراه سیستم گرمادهی که هوشمندانه گازهای سمی را به بیرون هدایت میکند نشان میدهد که پیش از ما نیز بشر به حد توان برای فراهم آوردن اوقاتی خوش تدابیری اندیشیده بوده است.
برای تماشای این حمام کافی است خود را به خیابان امام خمینی و محله قلعه شاهی بندرعباس برسانید.
آدرس حمام گله داری روی گوگل مپ
مسجد جامع اهل سنت بندر عباس
تفاوتی نمیکند که مذهبی باشیم یا نه؛ شیعه باشیم یا سنتی؛ کافی است کمی اهل دل باشیم تا حضور در عبادتگاهی تاریخی، رو به آبی بیکران اقیانوس برایمان حال و هوایی معنوی ایجاد کند و لحظهای برای خلوت با خویشتن خویش بیابیم. دیدنی پنجم بندرعباس یک مسجد تاریخی است که دلگشا نامیده میشود و برای بیش از دو سده عنوان مسجد جامع اهل سنت را یدک کشیده است.
بنای این مسجد دو طبقه بیش از ۲۰ درب دارد و با حضور در آن کاشیگری ظریف تاریخی چشمانتان را نوازش خواهد کرد. اگر به بندرعباس سفر کردید؛ حتما به بلوار ساحلی طالقانی رفته و زمانی را به بازدید این مسجد تاریخی و زیبا اختصاص دهید.
آدرس مسجد جامع اهل سنت بندرعباس روی گوگل مپ
برکه های باران بندرعباس؛ ۵ آب انبار دوست داشتنی
حال نوبت ۵ آب انبار دوست داشتنی است که در جایگاه ششم، جای خود را در لیست جاهای دیدنی بندرعباس باز کنند. برکههای باران سازههایی سنگی هستند که در ایام قدیم برای نگهداری و تامین آب شهر و کاروانهای عبوری به کار گرفته میشدهاند. اگرچه در ۱۳۵۴ هر ۵ آب انبار ثبت آثار ملی ایران شدند؛ اما امروزه نگهداری مناسبی از آنها نمیشود و تضمینی وجود ندارد که در سالیان آتی به همین شکل باقی بمانند.
در نتیجه، اگر قصد سفر به بندرعباس را داشتید حتما برای رفتن به خیابان ۲۲ بهمن وقتی خالی کرده و از این سازههای دوست داشتنی بازدید کنید.
عمارت کلاه فرنگی؛ از رشت تا جاهای دیدنی بندرعباس
اگر از موتورجست و جوی گوگل، یا یک ایرانشناس کارکشته درباره عمارت کلاه فرنگی بپرسید؛ حداقل سه بنا در رشت، تهران و بندرعباس را به شما معرفی میکند. در این نوشته اما، منظور ما عمارت کلاه فرنگی بندرعباس است. بنایی که در زمان صفویان ساخته شد و نبض تجارت جنوب را در دست داشت.
این عمارت دو طبقه، در زمان خود ساختمان گمرک نامیده میشده و علاوه بر انجام کارهای اداری در طبقه دوم و انبارسازی کالا در طبقه اول، با حیاطهای وسیع اطراف و آب انبارهای قابل توجه، امکان اسکان را برای تجار داخلی و خارجی فراهم میآورده است.
نام این سازه هشت ضلعی کلاه فرنگی شده زیرا شمای آن مردم را به یاد کلاههای اروپاییان میانداخته است. اگر به تماشای بناهای تاریخی از این دست علاقه دارید؛ کافی است در سفر به بندرعباس سری به بلوار طالقانی، در مجاورت اسکله قدیمی بزنید.
آدرس عمارت کلاه فرنگی بندرعباس روی گوگل مپ
مسجد ناصری بندرعباس؛ هدیه قاجاریه در میان جاهای دیدنی بندرعباس
هشتمین مورد از جاهای دیدنی بندرعباس مسجد ناصری نام دارد. چیزی در حدود صد سال پیش، علی حیدر آبادی برای ساخت مسجدی پیشگام میشود که بخشی از مصالح آن سوغات هند بوده و الباقی با هنر ایرانی فراهم آمده است. گنبد مسجد با اسکلت چوبی هنوز بینقص و استوار باپرجاست و کاشیکاریهای درونی که به شکل گُل و خط و رسم قرآنی چشم هر فردی را به خود خیره میسازند؛ جاذبههایی غیرقابل چشمپوشی به نظر میآیند.
به خصوص اگر به معماری ایرانی در دورههای اسلامی علاقه دارید؛ مسجد ناصری بندرعباس شما را ناامید نمیکند. بلوار امام موسی صدر جنوبی، چهارراه بلوکی، آدرسی است که شما را به این مسجد میرساند.
آدرس مسجد ناصری بندرعباس روی گوگل مپ
خانه احمدی؛ جاذبهای که شاید دیگر نباشد
حمام گله داری که در ابتدای سفر مجازی خود به آن پرداختیم را به خاطر دارید؟ خانه احمدی متعلق به سازنده آن حمام است و امسال (۱۳۹۸) به دلیل یک شکایت شخصی از فهرست آثار ملی ایران بیرون آمده است. با این تفاسیر، اگر گذرتان به بندرعباس خورد حتما به این بنای نیمه تخریب شده سر بزنید. شاید شما عضو آخرین نفراتی باشید که معماری یک خانه ایرانی، واقع در بندرعباس را از دوره قاجار به چشم میبینند.
معبد هندوها؛ یک دیدنی خاص در جاهای دیدنی بندرعباس
به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص، بندرعباس به جز مردم این دیار، با بسیاری از شهروندان کشورهای دیگر که برای تجارت به این سو میآمدهاند آشنا است. در این بین سهم انگلیسیها، پرتقالیها و هندیها از بقیه بیشتر است؛ به گونهای که میتوان آثار این حضور را به وضوح در فرهنگ، بناها و غذاهای محلی مشاهده کرد.
معبد هندوها یکی از بناهایی است که در حدود یک قرن قدمت دارد و با کمک مالی تجار هندی، با موافقت حاکم وقت، محمد حسن خان سعدالملک ساخته شده است. نقشه و سازه اصلی بنا چهارگوش است اما گنبد بالای آن که به سبک هندی طراحی شده؛ جلوهای ویژه به آن بخشیده است. علاوه بر این، نقاشیهای مذهبی روی دیوارها، برجکها و تالار اجتماعات معبد به گونهای کار شدهاند که توجه بازدیدکنندگان را جلب کنند.
توجه داشته باشید که پیش از طرح شهرداری برای عریض ساختن خیابان، محوطه بیرونی معبد بسیار بزرگتر بوده است و همچنین، سازه این جاذبه گردشگری چندان دقیق نگهداری نمیشود. در نتیجه، بازدید امروز از فردا بهتر است؛ زیرا تضمینی وجود ندارد که در آینده معبد به همین شکل در اختیار من و شما باشد.
شما میتوانید پس از بازدید از حمام گله داری و خرید از بازار سیتی سنتر در خیابان امام خمینی، به این معبد نیز سر بزنید.
آدرس معبد هندوهای بندرعباس روی گوگل مپ
حمام بزرگ بندرعباس؛ ایستگاه آخر در جاهای دیدنی بندرعباس
در ایستگاه آخر از سفر مجازی خود به جاهای دیدنی بندرعباس، سری به حمام بزرگ میزنیم. این حمام یادگار دوران قاجاریه است و جالب اینکه تا دهه ۵۰ میلادی به شکل زنانه و مردانه از آن استفاده میشده است. از آنجا که پیش از عصر پهلوی دوش و لوله کشی مرسوم نبوده است؛ در دوران سلطنت آخرین شاه ایران، بخشی از این حمام به روزرسانی شده و دوش در آن قرار میگیرد. از این رو، مشاهده تبدیل یک حمام تمام سنتی به مدرن، تنها در حمام بزرگ بندرعباس ممکن میشود.
برای مشاهده فضای استحمام آن روزگار، باید به خیابان امام موسی صدر، نرسیده به چهارراه سازمان سر بزنیم.
آدرس حمام بزرگ بندرعباس روی گوگل مپ