فهرست مطالب
جاهای دیدنی تاریخی اصفهان
اصفهان از تاریخیترین شهرهای ایران است که زیباییهای بناهای تاریخی و معماری آنها خیرهکننده است. در سفر به جاهای دیدنی اصفهان دیدنیهای تاریخی آن را فراموش نکنید.
۱– میدان نقش جهان؛ جایی که همیشه دلتنگش میشوید
میدان نقش جهان با تمام ویژگیهای منحصربهفردی که دارد، بیشک یکی از مهمترین جاهای دیدنی اصفهان است. این میدان در گذشته با نام «میدان شاه» شناخته میشد که پس از انقلاب نام آن به «میدان امام» تغییر کرد.
میدان امام، فضایی مستطیلی با ۵۶۰متر طول و ۱۶۰متر عرض است که ساخت آن و بناهای اطراف آن سالها طول کشید تا بهشکل و شمایلی که حالا میبینیم برسد. نقش جهان، دومین میدان بزرگ جهان است که بهعنوان جاذبه های اصفهان شهرت جهانی دارد.
نقش جهان از جاهای دیدنی اصفهان که قدمت آن به دوران صفویه میرسد، در گذشته محلی برای برگزاری جشنها و بازی چوگان بود، در سال ۱۳۱۳ در فهرست آثار ملی ایران جای گرفت و در سال ۱۱۱ جزو اولین آثار ایرانی بود که در میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
میدان نقش جهان، جاذبهای پر از جزئیات است. مجموعهای از بناهای تاریخی از جمله مسجد جامع عباسی (مسجد امام) ، عمارت عالی قاپو، مسجد شیخ لطف الله و سردر قیصریه در این میدان قرار گرفته است.
مسیرهای دسترسی میدان نقش جهان اصفهان
آدرس میدان نقش جهان: اصفهان، میدان امام حسین (ع)، خیابان سپاه
دسترسی به میدان نقش جهان از طریق تاکسی، اتوبوس، مترو و ماشین شخصی امکانپذیر است اما باید در نظر داشته باشید که در صورت استفاده از ماشین شخصی باید برای پارک از خیابانهای اطراف استفاده کنید.
در صورت استفاده از مترو، در ایستگاه میدان امام حسین از پیاده شوید و مسیر کوتاه تا میدان را پیادهروی کنید.
در صورت استفاده از اتوبوس، سوار اتوبوس خط میدان امام حسین (ع) – باغ غدیر ترمینال شرق و یا خط میدان امام حسین (ع) – هشت بهشت ترمینال خوراسگان شده و در ایستگاه امام پیاده شوید.
ساعت و هزینه بازدید از میدان نقش جهان اصفهان
درهای این جاذبه گردشگری همه روزه به جز روزهای سوگواری تاسوعا و عاشورا به روی مردم باز است.
برای بازدید از جاهای دیدنی اصفهان که داخل میدان نقش جهان قرار گرفته، باید بلیط جداگانه خریداری کرد اما به طور کلی ورود به میدان هزینهای ندارد.
لوکیشن میدان نقش جهان اصفهان روی گوگل مپ
۲– پل خواجوی اصفهان، پلی به جاهای دیدنی اصفهان
همه میدانیم که پل محل گذر است، اما پل خواجو یکی از جاهای دیدنی اصفهان است که بیشتر محلی برای توقف است تا گذر!
پل خواجوی اصفهان به دستور شاه عباس دوم در دوران صفوی روی زایندهرود ساخته شد. این پل، یک پل عادی نبود، بخشی از آن به عنوان محلی برای اقامت شاه ساخته شده بود و همزمان مانند سد، امکان تنظیم جریان آب را در زمان گذشته داشت.
پل خواجو، پلی با ۱۳۳ متر طول، ۱۲ متر عرض و ۵/۷ متر معبر است که نامهای مختلفی دارد. اما علت اصلی نامگذاری، این است که در محله خواجو قرار گرفته. در معماری پل خواجوی اصفهان اصل تقارن و تناسب به گونهای رعایت شده که آن را به یکی از جاذبه های گردشگری اصفهان تبدیل کرده است.
قدم زدن روی پل خواجو هنگام غروب آفتاب یا در شب که چراغانی میشود تجربهی آرامشبخشی است که باید در اصفهان تجربه کنید. فضای شاعرانه و زیبای این پل در غروب، درونمایه اشعار برخی از شاعران از جمله صائب تبریزی بوده است.
مسیرهای دسترسی به پل خواجوی اصفهان
آدرس: اصفهان، انتهای جنوبی چهارباغ خواجو و در انتهای شرقی خیابان کمالالدین اسماعیل اصفهانی
دسترسی به پل خواجو بهوسیله مترو، تاکسی و اتوبوس امکانپذیر است. اگر قصد دارید با اتوبوس به پل خواجو بروید، در ایستگاه پل خواجو پیاده شوید. اگر از مترو استفاده میکنید، باید در ایستگاه سیوسه پل پیاده شوید و فاصله دو کیلومتری تا پل خواجو را با تاکسی یا پیاده طی کنید.
ساعت و هزینه بازدید از پل خواجوی اصفهان
پل خواجوی اصفهان یکی از جاهای دیدنی اصفهان است که محدودیت زمانی ندارد و برای بازدید و عبور از آن نیازی به پرداخت هزینه یا خرید بلیط نیست.
۳– بازار قیصریه اصفهان؛ بازار باشکوه ایران
بازار قیصریه اصفهان بههمراه سردر قیصریه شهرت دیرینه دارد. بازار قیصریه اصفهان، یکی از قدیمیترین جاهای دیدنی اصفهان است که بین سالهای ۱۰۱۱ تا ۱۰۲۹، در دوران صفوی و در ضلع شمالی میدان امام اصفهان ساخته شده است. نام دیگر بازار قیصریه اصفهان، بازار سلطانی است که در گذشته بهعنوان یکی از بزرگترین و مجللترین بازارهای ایران و خاورمیانه به شمار میرفته است.
این بازار سرپوشیده ازجمله جاهای دیدنی اصفهان است که از سردر قیصریه شروع میشود، از بازار چیتسازها میگذرد و به بازار دارالشفا ختم میشود. حالا که صحبت از سردر قیصریه شد، وقتش رسیده کمی از آن برای شما صحبت کنیم.
حواستان را خوب جمع کنید! وقتی به بازار قیصریه اصفهان میرسید، سربههوا باشید، یعنی چه؟ یعنی سرتان را بالا بگیرید، یک نگاه درست و حسابی به سردر بازار قیصریه بکنید. این ورودی، یک ورودی معمولی نیست. سردر قیصریه با کاشیکاریهای ظریف و نقاشیهای قدیمی به قلم رضا عباسی، از ناقوس دیر هرمز و… تزیین شده است. این سردر اهمیت تاریخی بالایی در ایران دارد.
حالا سرتان را پایین بیاورید، با دریای بیانتهای مغازهها و حجرههای قدیمی مواجه میشوید که شبیه یک هزارتو دیده میشود. سقف بازار گنبدیشکل است و وسط گنبدها نورگیرهایی برای روشنایی و تهویه هوا وجود دارد. همین نور ملایمی که از نورگیرها توی بازار میتابد، زیبایی بازار را دوچندان میکند. این بازار تودرتو از چند راسته اصلی و فرعی تشکیل شده که در گذشته عمدتا محلی برای فعالیت فرشفروشها بوده است.
اگر بخواهیم از چند راسته مهم بازار قیصریه اصفهان اسم ببریم، باید به راسته مقصود بیک، سماورسازها، هارونیه، بازار عریان و… اشاره کنیم که برای گشتوگذار در تمامی این راستهها باید حسابی وقت بگذارید.
بسیاری از جهانگردان از جمله ناصرخسرو و شاردن، در طول تاریخ در سفرشان به اصفهان، بازار قیصریه از جاهای دیدنی اصفهان را دیدهاند و درباره آن بهعنوان یکی از دیدنی های اصفهان صحبت کردهاند.
مسیرهای دسترسی بازار قیصریه
آدرس بازار قیصریه: اصفهان، میدان امام، ورودی بازار
دسترسی به بازار قیصریه از طریق تاکسی، اتوبوس خط واحد، مترو و ماشین شخصی امکانپذیر است.
در صورت استفاده از مترو، در ایستگاه میدان امام حسین از پیاده شوید و مسیر کوتاه تا میدان را پیادهروی کنید.
در صورت استفاده از اتوبوس، سوار اتوبوس خط میدان امام حسین(ع) – باغ غدیر ترمینال شرق یا خط میدان امام حسین(ع) – هشت بهشت ترمینال خوراسگان شده و در ایستگاه امام پیاده شوید.
ساعت و هزینه بازدید از بازار قیصریه
برای ورود به در بازار قیصریه اصفهان نیازی به پرداخت هیچگونه هزینهای نیست و بازار از ۶ صبح تا شب باز است.
لوکیشن بازار قیصریه روی گوگل مپ
۴– کاخ عالی قاپو؛ تالار گوشنوازی از جاذبه های گردشگری اصفهان
کاخ عالی قاپو یکی از جاهای دیدنی اصفهان است که نباید ساده از کنارش گذشت. پیشنهاد میکنیم قبل از بازدید از این بنای تاریخی حتما مطالعه کوتاهی درباره ویژگیهای آن داشته باشید، زیرا ممکن است در نگاه اول و بدون اطلاع قبلی جزئیات و شگفتیهای این بنای تاریخی را نبینید.
حرف از جزئیات شد، کاخ عالی قاپو یک ساختمان شش طبقه است که ۴۸متر ارتفاع دارد و طبقات آن با تعدادی راهپله مارپیچی به هم راه پیدا میکنند. این بنا در دوران صفوی، به دستور شاه عباس اول در ضلع غربی میدان امام ساخته و طی سالهای بعد در دوران شاه عباس دوم و شاه سلیمان تکمیل شد.
نکته جالب درباره این جاذبه از جاهای دیدنی اصفهان یعنی عالی قاپو این است که تعداد طبقات این بنا از جهتهای مختلف متفاوت است. یعنی وقتی از روبهرو به آن نگاه کنید دو طبقه، وقتی از کنار به آن نگاه میکنید سه طبقه و از پشت پنج طبقه میبینید، اما در واقعیت عالی قاپو شش طبقه است.
کاخ عالی قاپو از اماکن دیدنی اصفهان است که در دوران گذشته به قصر دولتخانه شناخته میشد، یک ایوان بسیار جذاب بزرگ با ۱۸ ستون چوبی است که در گذشته محل تماشای مسابقات و مراسمهای صفویان توسط پادشاهان بود. درست است که حالا خبری از مسابقات و مراسمهای باشکوه در میدان نقشجهان نیست، اما بازدیدکنندگان کاخ عالی قاپو میتوانند از این فرصت استفاده کنند و از ایوان منظره زیبای میدان نقشجهان را در افق ببینند.
از دیگر جزئیات و جذابیتهای کاخ عالی قاپو، از جاهای دیدنی اصفهان معماری و تزیینات چشمنواز هر طبقه است که با گچبریها و نقاشیهای خاص نقاش بزرگ ایرانی، رضا عباسی، به چشم میآید. از بین همه طبقات هم، یک طبقه است که بهراحتی نباید از کنار آن گذشت: اتاق صوت.
اتاق صورت یا اتاق موسیقی در عالی قاپو یکی از جاهای دیدنی اصفهان محسوب میشود. ساختار این اتاق و گچبریها بهگونهای است که صدا بهصورت آکوستیک بدون انعکاس در تمام کاخ پخش میشده و محلی برای نواختن موسیقی توسط هنرمندان بوده است.
مسیرهای دسترسی کاخ عالی قاپو
آدرس عالی قاپو: اصفهان، ضلع غربی میدان امام
دسترسی به کاخ عالی قاپو از طریق تاکسی، اتوبوس خط واحد، مترو و ماشین شخصی امکانپذیر است.
در صورت استفاده از مترو، در ایستگاه میدان امام حسین از پیاده شوید و مسیر کوتاه تا میدان را پیادهروی کنید.
در صورت استفاده از اتوبوس، سوار اتوبوس خط میدان امام حسین (ع) – باغ غدیر ترمینال شرق یا خط میدان امام حسین (ع) – هشت بهشت ترمینال خوراسگان شده و در ایستگاه امام پیاده شوید.
ساعت بازدید از عالی قاپو
بازدید از عالی قاپو از جاهای دیدنی اصفهان در تمام ایام سال در نیمه اول سال، از ساعت ۹ صبح تا ۶ عصر، و در نیمه دوم سال از ساعت ۹ صبح تا ۴:۳۰ دقیقه بعد از ظهر، به جز ایام سوگواری تاسوعا و عاشورا، امکانپذیر است.
لوکیشن کاخ عالی قاپو روی گوگل مپ
۵– سی و سه پل اصفهان چشماندازی به زایندهرود
سیوسه پل از جاهای دیدنی اصفهان است که در گذشته بهعنوان یکی از پلهای درجه اول جهان به شمار میرفته. این پل در قرن یازدهم به دستور شاه عباس صفوی توسط الله ورد خان روی زاینده رود ساخته شد. از نامهای دیگر این مکان از مکان های دیدنی اصفهان یعنی سی و سه پل میتوان به پل اللهوردیخان و پل جلفا اشاره کرد.
سی و سه پل از جاهای دیدنی اصفهان با ۲۹۵متر طول، ۱۴متر عرض و ۳۳ دهانه، طولانیترین پل زاینده رود و نماد شاخص اصفهان است که در گذشته محلی برای برگزاری مراسمهایی مثل خاجشویان، جشن نوروز یا جشن آبپاشان بوده است. درست است که گذر زمان باعث شده این پل تخریب شود اما هنوز هم زیباست و برای جهانگردان جذابیت دارد.
اگر به اصفهان سفر کردید، روی سی و سه پل کمی توقف کنید و از چشمانداز زایندهرود لذت ببرید. البته که سی و سه پل در طول شب هم با آن نورپردازی جذاب، حرفی برای گفتن به همه دارد.
مسیرهای دسترسی به سی و سه پل
آدرس: اصفهان، میدان انقلاب، خیابان چهارباغ عباسی
دسترسی به سه و سه پل با ماشین شخصی، تاکسی، مترو و اتوبوس امکانپذیر است. در صورت استفاده از مترو در ایستگاه سی و سه پل پیاده شوید.
ساعت و هزینه بازدید از سی و سه پل
بازدید از سی و سه پل هیچ محدودیت زمانی و هزینهای ندارد.
۶– کاخ چهلستون اصفهان با بیست ستون
کاخ چهلستون از مراکز تفریحی اصفهان است که در دوران صفوی به دستور شاه عباس اول ساخته شد و در دوران شاه عباس دوم تکمیل گردید. باغ محصوری به ابعاد ۲۲۵متر در ۲۷۵متر که در میان آن یک عمارت و استخر بزرگ ساخته شده است. در میان جاهای دیدنی اصفهان کاخ چهلستون بهخاطر معماری ایرانی و فرنگی، باغ ایرانی سرسبز و زیبایش توجه بیشتری به خود جلب کرده و علاوه بر اینکه نام آن در لیست آثار ملی ثبت شده، در میراث جهانی یونسکو هم جای گرفته است.
کاخ چهلستون اصفهان فقط ۲۰ ستون چوبی دارد. علت این نامگذاری، انعکاس نمای بیرونی عمارت در آب استخر است که باعث شده تعداد ستونها دوبرابر دیده شود. انعکاس کوشک در طول روز و شب در آب، تجربهای است که نباید از دست بدهید.
از ورودی، باغ، استخر و نمای بیرونی کاخ چهلستون از جاهای دیدنی اصفهان که بگذریم، تازه به فضای داخلی آن میرسیم که برای تعریف از آن فرصت کم است. معماری داخلی عمارت هم مانند فضای بیرونی کاخ زبانزد است. در تالار اصلی کاخ چهلستون شش تابلوی نقاشی مهم قرار گرفته که با استفاده از رنگهای طبیعی از وقایع مهم تاریخی آن دوره نقاشی شده است.
همچنین یک بخش از این کاخ بهعنوان موزه در نظر گرفته شده است که در آن کتب و دستنوشتههای دوران صفوی، نسخ خطی و نگارگری و اشیای مهم اصفهان قدیم نگهداری میشود و کیف بازدید از این جاذبه گردشگری اصفهان را برای همه تکمیل میکند.
مسیرهای دسترسی به کاخ چهلستون
آدرس: اصفهان، شرق خیابان خیابان چهارباغ پایین، جنوب خیابان سپه، غرب میدان نقش جهان
برای بازدید از کاخ چهلستون میتوان از تاکسی، مترو و اتوبوس استفاده کرد.
در صورت استفاده از مترو، باید در ایستگاه شهدا پیاده شده و بقیه مسیر را با تاکسی یا پیاده بهسمت کاخ چهلستون بروید.
در صورت استفاده از اتوبوس، باید سوار اتوبوسهای خط (میدان امام حسین به میدان لاله) شوید و در ایستگاه شهرداری پیاده شده و مابقی راه را پیاده تا کاخ بروید.
ساعت و هزینه بازدید از کاخ چهلستون
بازدید از کاخ چهلستون در تمام ایام سال بهجز ایام سوگواری، از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۱۹ عصر امکانپذیر است.
لوکیشن کاخ چهلستون روی گوگل مپ
۷– کاخ هشت بهشت، ملقب به زیباترین کاخ عالم
کاخ هشتبهشت اصفهان یکی از زیباترین بناهای تاریخی و مهمترین جاهای دیدنی اصفهان است که در دوره صفویه و به سبک معماری اصفهانی ساخته شده. این کاخ، یک بنای هشتضلعی دو طبقه، درست وسط باغی سرسبز است که به خاطر معماری باشکوه نمای بیرونی و فضای داخلی، در گذشته لقب زیباترین کاخ عالم را داشته است.
کاخ هشت بهشت در گذشته با نامهای هشت به هشت و هشت در بهشت نیز شناخته میشد. هر کدام از طبقات این کاخ پر از اتاقهای تودرتو با تزئینات هنرمندانه است که هر بازدیدکنندهای را انگشتبهدهان میگذارد. اتاقهای طبقه اول با گچبریها و نقاشیهای دیدنی خود یکجور دلبری میکنند و اتاقهای طبقه دوم با ترکیب دلنشین رواقها، پنجرهها و طاقهای دیدنی خود یک جور دیگر.
گرچه بخشی از تزئینات کاخ هشت بهشت در دوران قاجار از بین رفته و چیز زیادی از آن باقی نمانده است، اما این کاخ هنوز هم جزو دیدنی های اصفهان است که حتما باید به آن سر بزنید. از در، دیوار، سقف و پنجرههای این کاخ هنر چکه میکند، به همین خاطر جهانگردان زیادی اعتراف کردهاند که هرگز کاخی به این زیبایی ندیدهاند.
مسیرهای دسترسی کاخ هشت بهشت
آدرس کاخ هشت بهشت: اصفهان، خیابان باغ گلدسته، پارک شهید رجائی، کاخ هشت بهشت
کاخ هشت بهشت در مرکز شهر اصفهان قرار گرفته، به همین دلیل شما بهراحتی میتوانید با خودروی شخصی و وسایل نقلیه عمومی (مترو، اتوبوس و تاکسی) خود را به کاخ هشت بهشت برسانید.
در صورت استفاده از مترو باید در ایستگاه میدان امام حسین پیاده شده و تا پارک رجائی پیاده بروید.
اگر قصد استفاده از اتوبوس را دارید، میتوانید در ایستگاه هشت بهشت بزرگمهر (بخش شمالی پارک) و یا خیابان باغ گلدسته (خیابان هشت بهشت) پیاده شوید که فاصله کمی تا کاخ دارند.
اگر برای بازدید از کاخ هشت بهشت به فکر بردن ماشی شخصی هستید، کافی است از لوکیشن آن روی گوگل مپ کمک بگیرید و ماشین را در پارکینگ عمومی خیابان گلدسته پارک کنید که نزدیک به کاخ است.
ساعت بازدید از کاخ هشت بهشت
ساعت بازدید از کاخ هشت بهشت به عنوان یکی از جاهای دیدنی اصفهان از ساعت ۹ تا ۱۷ امکانپذیر است.
لوکیشن کاخ هشت بهشت اصفهان روی گوگل مپ
اماکن مذهبی در جاهای دیدنی اصفهان
مسجدهای تاریخی اصفهان از زمان صفویه در این شهر جا خوش کردهاند. برای آشنایی با این مساجد از جاهای دیدنی اصفهان با ما همراه باشید.
۱– مسجد شیخ لطف الله اصفهان
مسجد شیخ لطف الله از جاهای دیدنی اصفهان است که از نظر معماری اهمیت خیلی زیادی دارد. این مسجد در قرن ۱۱ هجری، به دستور شاه عباس اول در دوران صفوی ساخته شد که ساختن آن ۱۸ سال طول کشید. حاصل ۱۸ سال تلاش در ساختوساز، مسجدی خاص با گنبدی جذاب و محرابی خیرهکننده بود که توسط معمار نامدار ایرانی، محمدرضا اصفهانی طراحی شده بود.
این مسجد به شیخ لطف الله جبل عالمی، از علمای بزرگ دوران صفوی منسوب شده و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
از گنبد آبی رنگ مسجد شیخ لطف الله هرچقدر تعریف کنیم کم است. این گنبد از دیدنی های اصفهان و البته اماکن دیدنی اصفهان است که وقتی پا به میدان نقش جهان از جاهای دیدنی اصفهان میگذارید، در نگاه اول با عظمت و زیباییاش خودنمایی میکند.
اما این تازه اول راه است، شما هنوز وارد مسجد نشدهاید. این زیبایی بعد از عبور از در چوبی بزرگ مسجد دو چندان میشود. دالان ورودی مسجد را که رد کنید، به نور خواهید رسید. نوری که روی کاشیهای رنگی آبی لاجوردی، سفید و خاکستری میرقصد.
سقف و تمام دیوارهای مسجد از جاهای دیدنی اصفهان با کاشیهای معرق و کتیبههای خط ثلث به خط هنرمند بزرگ، علیرضای تبریزی عباسی، شاهکاری است که شاید در عمر خود یک بار، آن هم فقط در مسجد شیخ لطف الله ببینید. طراحی مسجد شیخ لطفالله اصفهان بهگونهای است که هنوز هم بعد از گذشت این همه سال، شاهکاری در معماری ایرانی- اسلامی به شمار میرود.
شیخ لطفالله دو ویژگی منحصربهفرد دارد که آن را از بقیه مسجدها متمایز میکند.
- یک اینکه این مسجد برخلاف تمام مسجدها، مناره ندارد. یعنی اگر از دور به گنبد نگاه کنیم، تک و تنها در آسمان آبی میدرخشد. البته که این گنبد آنقدر زیبا است که یک تنه، بدون نیاز به مناره، جزو زیباترین گنبدهای جهان و جاهای دیدنی اصفهان به شمار میرود.
- دوم اینکه مسجد شیخ لطف الله شبستان ورودی یا حیاط ندارد و مردم از طریق چند پله، مستقیم وارد مسجد میشود.
از جزئیات گنبد مسجد شیخ لطف الله باید به طرح طاووس گنبد اشاره کنیم. اگر زیر گنبد بایستید، در مرکز آن بدن طاووس زیبایی در کاشیها دیده میشود که پرهای آن در طول روز با انعکاس نور داخل مسجد ایجاد میشود!
مسجد شیخ لطف الله از جاهای دیدنی اصفهان برای هر بازدیدکنندهای ترکیبی از حس غرور و افتخار دارد، اینکه بنایی به این اندازه باشکوه در ایران و توسط ایرانیان به یادگار گذاشته شده باشد، حسی جز افتخار و غرور نخواهد داشت.
مسیرهای دسترسی مسجد شیخ لطف الله
آدرس: اصفهان، ضلع شرقی میدان نقش جهان، روبروی عالی قاپو
دسترسی به مسجد شیخ لطف الله از طریق تاکسی، اتوبوس خط واحد، مترو و ماشین شخصی امکانپذیر است.
در صورت استفاده از مترو، در ایستگاه میدان امام حسین از پیاده شوید و مسیر کوتاه تا میدان را پیادهروی کنید.
در صورت استفاده از اتوبوس، سوار اتوبوس خط میدان امام حسین (ع) – باغ غدیر ترمینال شرق یا خط میدان امام حسین (ع) – هشت بهشت ترمینال خوراسگان شده و در ایستگاه امام پیاده شوید.
ساعت بازدید از مسجد شیخ لطف الله
بازدید از این مسجد تاریخی در تمام روزهای سال بهجز ایام سوگواری و جمعهها (که زمان برگزاری نماز جمعه است) و ایام اعتکاف، امکانپذیر است.
ساعت بازدید از مسجد شیخ لطف الله در نیمه اول سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ ظهر و از ساعت ۱۴ تا ۱۸ عصر و در نیمه دوم سال نیز ساعت بازدید از ساعت ۹ صبح تا ۱۱:۳۰ و سپس از ۱۳ تا ۱۶:۳۰ است.
لوکیشن مسجد شیخ لطف الله روی گوگل مپ
۲– مسجد امام؛ پژواک صدای هنر ایرانی در جهان
مسجد جامع که به نامهای مسجد شاه و مسجد امام هم شناخته میشود، در دوران صفوی به دستور شاه عباس اول ساخته شد. این مسجد یکی از جاهای دیدنی اصفهان است که همراه با میدان نقش جهان در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
مسجد از جاهای دیدنی اصفهان جامع توسط هنرمند معمار، استاد علی اکبر اصفهانی و به نظارت محب علی بیک الله طراحی و ساخته شد. زیبایی چشمگیر این مسجد بیشتر بهخاطر معماری، کاشیکاری و نجاری بینظیری است که در ساخت آن بهکاررفته است. این مسجد از مکان های دیدنی اصفهان نمونهای بیهمتا از معماری ایرانی- اسلامی است که با نقوش اسلیمی و کتیبههایی که توسط خطاطان بزرگ همچون علیرضا عباسی، محمدرضا امامی، محمدصالح امامی و عبدالباقی تبریزی خوشنویسی شده است.
از نکات جذابی که بهتر است درباره مسجد جامع بدانید، این است که اگر در مرکز گنبد مسجد بایستید و صحبت کنید، پژواک صدای شما در تمام صحن مسجد شنید میشود.
مسیرهای دسترسی به مسجد امام
آدرس: اصفهان، ضلع جنوبی میدان نقش جهان
دسترسی به مسجد امام از طریق تاکسی، اتوبوس خط واحد، مترو و ماشین شخصی امکانپذیر است.
در صورت استفاده از مترو، در ایستگاه میدان امام حسین از پیاده شوید و مسیر کوتاه تا میدان را پیادهروی کنید.
در صورت استفاده از اتوبوس، سوار اتوبوس خط میدان امام حسین (ع) – باغ غدیر ترمینال شرق یا خط میدان امام حسین (ع) – هشت بهشت ترمینال خوراسگان شده و در ایستگاه امام پیاده شوید.
ساعت بازدید از مسجد امام
ساعت بازدید از مسجد شیخ لطف الله در نیمه اول سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ ظهر و از ساعت ۱۴ تا ۱۸ عصر است، در نیمه دوم سال نیز ساعت بازدید از ساعت ۹ صبح تا ۱۱:۳۰ و سپس از ۱۳ تا ۱۶:۳۰ است.
بازدید از این مسجد تاریخی از جاهای دیدنی اصفهان در تمام روزهای سال بهجز ایام سوگواری و جمعهها (که زمان برگزاری نماز جمعه است) و ایام اعتکاف، امکانپذیر است.
۳– کلیسای وانک از جاهای دیدنی اصفهان
تجربه بازدید از کلیسای وانک در بین اماکن دیدنی اصفهان کمی متفاوت و شبیه دیدن یک کلیسای قدیم و اصیل در ایتالیا است. کلیسای وانک اصفهان در زمان شاه عباس دوم برای استقرار ارامنه اصفهان در محله جلفا ساخته شد. وانک در زبان ارمنی به معنی (صومعه) است.
چه مسیحی باشید، چه مسلمان، کلیسای وانک برای شما فضایی سراسر معنوی، مذهبی و آرامشبخش خواهد بود. کلیسای وانک اصفهان از جمله جاهای دیدنی اصفهان است که نباید در بازدید از آن کوتاهی کرد.
این کلیسا از جاهای دیدنی اصفهان هنوز هم مرکز عبادت و اعمال مذهبی مسیحیان اصفهان است و درهای آن جهت بازدید به روی همه باز است. کلیسا از چند بخش مختلف از جمله موزه، چاپخانه، کتابخانه و موزه مردمشناسی ارامنه تشکیل شده. در موزهها اشیای تاریخی، زیورآلات، منسوجات، تابلوها و نسخ خطی برای بازدیدکنندگان به نمایش گذاشته شده. یکی از جذابیتهای موزه، تار مویی است که جملهای از تاروت روی آن نوشته شده و با میکروسکوپ خوانده میشود.
حالا که داریم کلیسای وانک از جاهای دیدنی اصفهان را معرفی میکنیم نباید از معماری و نقاشیهای تاریخی آن بیتوجه بگذریم. کلیسای وانک دو گنبد دارد که بهخاطر ترکیب معماری ارمنی- اسلامی، مانند گنبد مساجد کاملا گرد است و همین موضوع تفاوت بارز کلیسای وانک با بقیه کلیساها است. سقف و دیوارهای کلیسا پوشیده از نقاشیهای تصاویر انجیل با مضامین مسیحی است که در بینقصترین حالت ممکن با رنگ روغن و طلاکاری شده به تصویر کشیده شده است.
مسیرهای دسترسی به کلیسای وانک اصفهان
آدرس: اصفهان، چهارراه حکیم نظامی، خیابان نظر شرقی، کوچه کلیسای وانک
برای رسیدن به کلیسای وانک میتوانید از ماشین شخصی، اتوبوس یا تاکسی استفاده کنید. با سوارشدن خط اتوبوس میدان شهدا- بیمارستان غرضی در خیابان حکیم نظامی پیاده شوید و با کمی پیادهروی به کلیسای وانک برسید.
ساعت بازدید ازکلیسای وانک اصفهان
زمان بازدید از کلیسای وانک همه روزه از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۱۸:۳۰ عصر امکانپذیر است اما با توجه به اینکه کلیسا هنوز برای ارمنیان عزیز فعال است، باید تعطیلات و مراسمهای مذهبی ارمنیان را بر اساس تقویم میلادی در نظر بگیرید.
لوکیشن کلیسای وانک روی گوگل مپ
۴– منارجنبان از جاهای دیدنی اصفهان
شهر اصفهان خلاصهای از تاریخ ایران را در خود جای داده است. هرگوشه از این شهر بناهای مختلفی دارد که یادآور بخشی از تاریخ ایران هستند. یکی از جاهای دیدنی اطراف اصفهان منارجنبان است که آرامگاه عارفی به نام عمو عبدالله کارلادانی در آن قرار گرفته. این بنا از دو مناره، یک ایوان و بخشی بهنام چلهخانه (محلی برای چلهنشینی عارفان) تشکیل شده است.
کافی است یکی از منارههای این بنا به حرکت در بیاید تا مناره دیگر هم به جنبوجوش بیفتد. درواقع دلیل اصلی نامگذاری این بنا همین است. علاوه بر منارجنبان منارههای دیگری هم در شهرهای مختلفی مثل یزد وجود دارد که قابلیت تکانخوردن دارند، اما منارجنبان اصفهان کمی با بقیه فرق دارد. زمانیکه منارهها حرکت میکنند، لرزش در تمام بنا نیز احساس میشود درحالیکه در بقیه بناهای مشابه اینطور نیست.
منارجنبان اصفهان یک سازه معماری ایرانی اسلامی بسیار مهم است که در فهرست آثار ملی کشور جا گرفته. تا حالا پژوهشگران و دانشمندان، مطالعات زیادی روی علت جنبش منارههای این بنا انجام دادهاند تا بتوانند دلایل علمی این اتفاق را کشف کنند.
هنگام واردشدن به ساختمان منارجنبان، کاشیهای لاجوردی آن که شکلهای فیروزهای رنگ دارند به پیشواز شما میآیند تا نمادی از معماری اسلام در دوره مغول باشند. منارجنبان یکی از جاهای دیدنی اصفهان با دو مناره به ارتفاع ۱۷ متر و عرض ۹ متر است که از طریق درگاه کوچک و پلکانهای مارپیچی داخل آن، میتوان به بالای منارهها راه پیدا کرد.
ساعت بازدید از منارجنبان
برای بازدید از منارجنبان میتوانید ساعت ۹ تا ۱۸ به این محل دیدنی مراجعه کنید. اگر دوست دارید در بازدیدتان شاهد جنبوجوش منارهها باشید، باید در ساعات ۱۰:۳۰، ۱۲، ۱۳:۳۰، ۱۵، ۱۶:۳۰ و ۱۸:۳۰ از منارجنبان بازدید کنید که منارهها را تکان میدهند.
در نظر داشته باشید که بازدید از منارجنبان اصفهان در روزهای تعطیل رسمی تاسوعا، عاشورا، شهاردت امام علی، رحلت پیامبر، رحلت امام خمینی و شهادت امام جعفر صادق امکان پذیر نخواهد بود.
مسیرهای دسترسی منارجنبان
آدرس: استان اصفهان، ۶ کیلومتری غرب اصفهان، مسیر اصفهان به نجفآباد، محله کارلادان، خیابان آتشگاه
دسترسی به منارجنبان اصفهان از طریق ماشین شخصی امکانپذیر است.
۵– آتشکده تاریخی اصفهان
آتشکده اصفهان یا کوه آتشگاه از جمله جاذبه های گردشگری اصفهان است که بهلحاظ قرار گرفتنش بالای کوه، مناسب هر بازدیدکنندهای نیست. آتشکده اصفهان بنای کهن تاریخی است که طبق شواهد مربوط به دوران ساسانیان است. این بنا بالای کوهی به همین نام ساخته شده و بخشهای زیادی از آن در گذر زمان تخریب شده است.
کوه آتشگاه از جاهای دیدنی اصفهان اتاقی خشتی با هشت گوشه دارد که در هر گوشه پنجرهای رو به بیرون در نظر گرفته شده است. موبدان زرتشتی آتش جاویدان را در این اتاق قرار میدادند. حالا از این پنجره میتوانید تمام شهر را زیر پای خود ببینید. ابهت چشمگیر بنا از کیلومترها فاصله، درست بالای کوه آتشکده به چشم میآید. باتوجهبه اینکه مسیری برای بالا رفتن از کوه مشخص نشده، بازدیدکننده این جاذبه گردشگری، باید مسیر خود را تا بالای کوه پیدا کند و با کمی کوهنوردی به آن برسد.
بسیاری از تاریخنویسان، نویسندگان، جغرافیانویسان قدیم به این آتشکده که یکی از ۷ آتشکده بزرگ و مهم دوره ساسان است در کتابهای خود اشاره کردهاند.
مسیرهای دسترسی به آتشکده اصفهان
آدرس: غرب اصفهان، ۸کیلومتری مرکز شهر در خیابان آتشگاه و جنوب خمینیشهر
دسترسی به آتشکده اصفهان از طریق ماشین شخصی امکانپذیر است و حتما باید کفش مناسب برای بالا رفتن از کوه پوشیده باشید.
ساعت و هزینه بازدید از آتشکده اصفهان
بازدید از آتشکده اصفهان هزینهای ندارد و بازدید از آن در تمام ساعتها آزاد است.
لوکیشن آتشکده اصفهان روی گوگل مپ
۶– آرامگاه شیخ نطنزی از جاهای دیدنی اصفهان
آرامگاه شیخ عبدالصمد نطنزی، مقبره صوفی مشهور عصر ایلخانیان است که در سده ۱۳ میلادی در نطنز فوت کرد. این مقبره که یکی از جاهای دیدنی اصفهان است، توسط یکی از مریدهای این صوفی بزرگ بنا شد.
آرامگاه درست وسط روستایی در نطنز قرار گرفته که مناره بلند و زیبای آن از اطراف کاملا پیداست. مناره با سلیقه و با طرحهای سنتی کاشیکاری شده و در کنارش یک گنبد مخروطی هشت وجهی بهرنگ فیروزهای دیده میشود که در کنار هم قابی زیبا از آرامگاه شیخ عبدالصمد نطنزی در ذهن ما میسازد.
داخل آرامگاه مقبره در یک ضریح چوبی قرار گرفته است. این ضریح چوبی با این کندهکاریهای ظریف باعث شگفتی است. پشت ضریح، مقبره صوفی بزرگ که با کاشیکاری تزیین شده قرار گرفته.
حالا وقت رونمایی از شگفتی اصلی این مکان از جاهای دیدنی اصفهان است. سرتان را بلند کنید و گنبد مخروطی را از داخل تماشا کنید. مقرنسکاریها و گچکاری ظریف سقف واقعا شگفتانگیز است. انگار که با نگاهکردن به آن وارد یک دنیای هندسی عجیب و غریب میشوید.
مسیرهای دسترسی به آرامگاه شیخ عبدالصمد نطنزی
آدرس: اصفهان، نطنز
برای بازدید از آرامگاه شیخ عبدالصمد نطنزی باید از ماشین شخصی استفاده کنید.
ساعت و هزینه بازدید از آرامگاه شیخ عبدالصمد نطنزی
بازدید از آرامگاه شیخ عبدالصمد نطنزی رایگان بوده و محدودی زمانی ندارد.
لوکیشن آرامگاه شیخ عبدالصمد نطنزی روی گوگل مپ
۷– کلیسای بیتاللحم اصفهان
کلیسای بیتاللحم یا بیت لحم مقدس در دوره صفوی، از جاهای دیدنی اصفهان در سال ۱۳۰۶ هجری به وصیت خواجه پطروس ولیجانیان، بازرگان معروف آن زمان ساخته شد. این جاذبه از جاذبه های گردشگری اصفهان از بین ۱۲ کلیسای کنونی که در اصفهان قرار دارند، بلندترین گنبد را دارد که گنبد آن از خیابانهای اطراف تشخیص داده میشود.
کلیسای بیتاللحم از جاهای دیدنی اصفهان از نظر نمای خارجی و نمای داخلی آنقدر زیبا است که علت شهرت آن نیز همین موضوع است. مصالح بهکاررفته در ساخت کلیسا خشت و آجر بوده و تمام دیوارها با گچ پوشیده و با نقاشیهای جذاب از کتاب مقدس تزیین شده است.
کلیسای بیت اللحم، یک کلیسای دو طبقه است که طبقه دوم آن مخصوص بانوان است.
باتوجهبه اینکه بازدید از این کلیسا زمان زیادی نمیگیرد، حتما دیدن آن را جزو برنامه سفرتان قرار دهید.
مسیرهای دسترسی به کلیسای بیتاللحم
آدرس: اصفهان، خیابان نظر شرقی، میدان بزرگ جلفا
برای بازدید از این کلیسا بهتر است از تاکسی یا ماشین شخصی استفاده کنید.
ساعت بازدید از کلیسای بیتاللحم
زمان بازدید از کلیسای بیت اللحم همه روزه از ساعت ۸:۳۰ صبح تا۱۷:۳۰ عصر امکانپذیر است اما باتوجهبه اینکه کلیسا هنوز فعال است، باید تعطیلات و مراسمهای مذهبی ارمنیان را بر اساس تقویم میلادی در نظر بگیرید.
۱– خانه تاریخی دهدشتی از جاهای دیدنی اصفهان
خانه تاریخی دهدشت یکی از خانه های تاریخی معروف اصفهان است. این خانه زیبا، در دوران قاجار ساخته شده و اطلاعات دقیقی درباره تاریخچه آن و افرادی که در خانه زندگی کردهاند وجود ندارد.
خانه تاریخی دهدشتی از دو بخش بیرونی و درونی تشکیل شده که فضای بیرونی آن یک حیاط خوشآبورنگ و سرسبز با حوضچهای فیروزهای رنگ است. فضای درونی خانه هم پر از اتاقهای مختلف است که با پنجرههای رنگارنگ رو به حیاط باز میشوند و با درهای چوبی به یکدیگر راه دارند.
خانه تاریخی دهدشتی نمونه کاملی از ترکیب معماری سنتی ایرانی با چاشنی معماری غربی است که ظرافت آن زبانزد همه است. این بنا در دوران پهلوی مرمت و بازسازی شد و پس از انقلاب در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت. خانه دهدشتی که به عنوان اثر ملی در لیست آثار ملی ایران جا دارد، امروزه با کاربری کافهرستوران و اقامتگاه سنتی فعالیت دارد و همواره پذیرای مهمانان و گردشگران است. شما هم اگر دوست داشته باشید میتوانید یکی دو روز زندگی در این خانه قدیمی را با رزرو اتاق تجربه کنید.
ساعت بازدید از خانه تاریخی دهدشتی
برای بازدید از خانه تاریخی دهدشتی چند راه دارید. اولین راه بازدید از فضای خانه است که باید بابت آن هزینه ورودیه پرداخت کنید. دومین راه، اقامت در هتل خانه دهدشتی است که باید از قبل اتاق خود را رزرو کنید و آخرین راه سر زدن به کافه رستوران این مجموعه در ساعات کاری آن است.
مسیرهای دسترسی خانه دهدشتی اصفهان
آدرس خانه تاریخی دهدشتی: اصفهان، خیابان دروازه دولت، خیابان بابالرحمه، کوی جهان نما، بنبست دهدشتی، پلاک ۱۱۰
بازدید از خانه دهدشتی اصفهان از طریق مترو و ماشین شخصی امکانپذیر است. اگر با مترو به خانه دهدشتی میروید، باید در ایستگاه میدان امام حسین پیاده شوید و تا این خانه تاریخی پیاده بروید. اگر هم از ماشین شخصی استفاده میکنید، کافی است از لوکیشن زیر کمک بگیرید و ماشین را در پارکینگ ارگ جهاننما پارک کنید.
لوکیشن خانه تاریخی دهدشتی اصفهان روی گوگل مپ
۲– خانه تاریخی ملاباشی یا خانه معتمدی
خانه ملاباشی یا خانه تاریخی معتمدی یکی از جاهای دیدنی اصفهان است که پس از گذشتن از دورههای صفویه، زندیه و قاجار به زمان حال رسیده و درهای آن با کاربری بوتیک هتل و موزه خصوصی به روی بازدیدکنندگان باز است. این خانه در ابتدا یک بنای معمولی بود که پس از ورود ملاباشی شکلوشمایل دیگری پیدا کرد.
ملاباشی، فقیه و منجم ناصرالدین شاه بود که به خاطر شرایط نابسامان ایجاد شده در دوران سلطنت ظلالسطان به اصفهان رفت. او با اضافه کردن بخشهای مختلف به این خانه، محل اقامت خود را تبدیل به یکی از دیدنیترین خانههای اصفهان کرد.
این بنا از چهار بخش اصلی حیاط بیرونی، تابستاننشین، حیاط اندرونی و شاهنشین تشکیل شده که هرکدام جلوه بینظیری از بازی نور و رنگ هستند. از بندبند وجود این خانه تاریخی، نورهای رنگی عبود میکند و فضایی دیدنی میسازد. خانه ملاباشی در نهایت توسط شخصی به نام دکتر معتمدی خریداری شد و با نگهداری از وسایل عتیقه، شرایط بازدید عمومی از خانه فراهم شد.
ساعت بازدید از خانه تاریخی ملاباشی
با توجه به اینکه خانه تاریخی ملاباشی، یک بنای تاریخی با مالکیت شخصی است، متاسفانه هزینه ثابتی برای بازدید از آن وجود ندارد. اما زیبایی این خانه ارزش پرداخت هر هزینهای را دارد.
برای بازدید از خانه تاریخی ملاباشی دو راه وجود دارد. اول اینکه از بخشهای مختلف خانه که به گردشگران اختصاص داده شده دیدن کنید، دوم اینکه یکی از اتاقهای دیدنی خانه را برای اقامت رزرو کنیدد.
مسیرهای دسترسی خانه ملاباشی اصفهان
آدرس خانه معتمدی اصفهان: اصفهان، هشت بهشت غربی ملک شمالی، بنبست ملاباشی
لوکیشن خانه تاریخی ملاباشی روی گوگل مپ
۳– خانه تاریخی مشیرالملک انصاری
خانه تاریخی مشیرالملک، خانهای اشرافی است که در دوره صفوی ساخته شده. این بنا، یکی از جاهای دیدنی اصفهان است که متعلق به خاندان مشیرالانصاری بود. خاندان مشیرالانصاری، از منشیان دربار صفوی بودند. مهمترین چهره این خاندان فردی به نام میرزا حبیب الله مشیرالملک انصاری بود که حاکم اصفهان بود و در دوران ضلالسلطان با قهوه قجری به قتل رسید.
این خانه تاریخی اتفاقات زیادی از سر گذرانده است، مدتی محل استقرار کنسولگری پادشاهی پروس بود، بعد توسط تجار اصفهان خریداری شد و حتی در دوران جنگ ایران و عراق، پناهگاهی برای خوزستانیها بود.
معماری منحصربهفرد خانه تاریخی مشیرالملک با تزئینات خاصی که دارد، حسابش را از باقی خانههای تاریخی جدا کرده است. حیاط مستطیلشکل با حوض صلیبی و باغچههای اطرافش، فضایی دلنشین و اشرافی ساخته که هوش از سر بازدیدکنندهها میبرد.
خانه مشیرالملک اصفهان در حال حاضر به عنوان موزه گنجینه میراث طبیعی فعالیت دارد و از بخشهای کافه، موزه، نگارخانه و فروشگاه گنجینه تشکیل شده است.
ساعت بازدید از خانه تاریخی مشیرالملک
ساعت بازدید از خانه تاریخی مشیرالملک در شش ماهه اول ۹ تا ۱۸ و در شش ماهه دوم ۸ تا ۱۷ است.
توجه داشته باشید که خانه تاریخی مشیرالملک در روزهای عاشورا، تاسوعا، اربعین، رحلت پیامبر، شهادت امام رضا، شهادت حضرت زهرا، شهادت امام جعفر صادق، روز طبیعت، عید غدیر و ۱۹، ۲۱ و ۲۳ ماه رمضان تعطیل است.
مسیرهای دسترسی خانه تاریخی مشیرالملک اصفهان
آدرس خانه مشیرالملک اصفهان: اصفهان، خیابان هاتف، خیابان مشیر یخچال، ابتدای کوچه هارونیه، خانه تاریخی مشیرالملک
با توجه به اینکه خانه مشیرالملک در مرکز شهر اصفهان قرار دارد، شما به راحتی میتوانید با وسایل نقلیه عمومی خود را به این بنا برسانید.